Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten


Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten

Residential house Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - interior shots, cityscapes, facades, windowsResidential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - exterior photography, windowResidential house Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - interior photography, window, door, chair, bedroomResidential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - exterior photography, city view+ 40

Residential house Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - exterior shots
© Jeroen Musch

Text description of the architects. Pontsteiger is a large residential project in Amsterdam. The building sits at the end of a 200 meter long causeway that juts out into the waters of the River IJ. The “Big Friendly Giant” gives an idea Amsterdam‘s growth of skyscrapers around the river IJ. The design not only creates an iconic object, but a public space in itself.

Residential house Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - interior shots, cityscapes, facades, windows
© Jeroen Musch
Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - image 28 of 40
ground floor plan
Residential house Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - interior photography, window, door, chair, bedroom
© Jeroen Musch

The building consists of a six-story low-rise that wraps around a waterfront plaza. Two slender 60-meter towers at the open end of this block frame the river view. The towers support a bridge with a span of 48 meters and a height of 90 meters. The building is 7 meters high and stands on a base of four pavilions. The pavilions house lobbies, restaurants, bars and cafes. There is a marina on the west side. The ground floor public space provides access to the water and creates views across the river in all directions. Despite its size, the building’s high volume creates an amazingly light-footed on-site presence and an ever-changing appearance from all parts of the city.

Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - interior photography, living room, sofa, table
© Jeroen Musch
Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - image 40 of 40
elevation
Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - exterior photography, facade
Courtesy of Ossip van Duivenbode

The unusual shape was designed with apartment dwellers’ preferences in mind: housing demand is highest either at the top of high-rise buildings (penthouse views) or at the bottom to connect with the city-level vibrancy. With Pontsteiger, the part in between is simply minimized. The volume is adjusted to its context; low where it touches the city’s low new town ‘Houthavens’ (Wooden Docks) and high where it meets the great expanse of the river.

Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - interior photography, city view
© Jeroen Musch

Seven completely different living programs were designed in the 13 years of its creation. The original concept proved able to adapt to extreme market forces throughout the project (Great Financial Crisis and the resulting Dutch housing crisis), while remaining the same in proportion and appearance. Its thickness of 22 meters allowed for a variety of access types, allowing for an extremely adaptable mix of floor plan typologies. In the final project, the apartment sizes are between 65 m²2 and 410 m2. Pontsteiger includes 366 apartments, 2000 m² of commercial space and a multi-storey car park with 338 parking spaces.

Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - exterior photography, city view
© Jeroen Musch

The main structure is in concrete. The supporting structure of the bridge consists of four 78-ton steel truss girders, each with four diagonal struts. Additional insulation, energy-saving elevators, LED lighting and hot-fill washing machines reduce energy requirements for heating and electricity to half of what Dutch building codes require. The roof is covered with 2600 m2 from PV and 1800 m2 Green.

Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - exterior photography, cityscape, waterfront
Courtesy of Ossip van Duivenbode
Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - image 32 of 40
diagram

In the facades of Pontsteiger there is a playful grid of marble-white concrete with handcrafted glazed bricks. The chameleon-like shades of green and bronze create a facade that changes with light and time of day, just like the water surface that surrounds the building. All of the exterior ceilings are clad in wood, giving the building a warm atmosphere while also referencing the history of the timber port. The glazed pavilions around the square have sensual curves and are constructed with sturdy wooden window frames.

Residential building Pontsteiger / Arons en Gelauff architecten - exterior photography, waterfront, cityscape
Courtesy of Ossip van Duivenbode

Previous Oo Jeevitham music video encourages us to appreciate every moment in life
Next New SBA boss plans agency changes; The focus now is on COVID-19